40 Jalan Ampang

Organic design echoes throughout this design and build project in Jalan Ampang, Singapore. Contractor Jiang Construction assembled a palette of contrasts in renovating the house’s facade: rustic materials of unfinished corten steel in the house’s signboard are cut into fair faced concrete.

 

A raw chennai wooden gate slides aside to reveal a unique fair-faced concrete panoramic frame, running parallel to a linear flat roof while traveling along the house to form its main body. This interlocks with the core block of the building in a cantilever structure, echoing the feel of tree bark against the stark white stairwell casing.

 

Full glass panels throw generous amounts of natural lighting into the house, inviting the observer’s imagination within while motorised aluminium panels shield off the second floor for privacy and shade.

 

Renovations to the living room and dining area have been made with modern Balinese influence, with an outdoor timber decking overlooking an Indonesian lava stone infinity pool in tropical vernacular with an abundance of natural materials.

 

7.5m-wide built-in display bookshelf of solid teak lines the living room wall while a floating slimline plasterceil above houses downlights and air-conditioner diffusers. On the second floor, engineered teak flooring lines the family room, mirrored by a teak ceiling and lit by spotlights that also illuminate the art on display and the high floating shelves.

 

Elegant interwoven, spiralled freestanding shelving also features in the kitchen against a raw concrete wall. This industrial design kitchen features built-in german kitchen systems with concealed services in the ceiling, which also suspends the hob of a Domino range and sink set into the polished oyster quartz of the kitchen island. A matching white quartz dining table is mounted upon a cantilever stainless steel frame surrounded by pantone coloured-back barstools.

 

Up in the master bathroom stands a gorgeous nero-marquino black marble feature wall with integrated services, a wall-mounted rain shower and a baton hand shower against a chengai deck with a concealed drainage system. Water from a designer flat-spouted wall recess bathroom faucet flows into an oriental jet black sink placed atop a solid timber counter, with a matching staggered bottom shelf echoing the facade of the full length mirror lining the unfinished concrete wall.

© 2019 • JIANG CONSTRUCTION PTE LTD, SINGAPORE • T: 6288 2040 • E: kong@jiangconstruction.com