1 Faber Walk

Amidst the high foliage of Faber Walk sits a low house with a sleek, continuous line on its facade. Two buildings interlock in an L shape with both metal roofs brushing gently against each other at the eaves, as a generous slice of natural lighting enters the house indirectly via the top windows just beneath the screen shades of the roofs. Various formats of screen shading feature in the facade, from sunshade timber louver windows, to drapery behind aluminium framed glass panels.

 

The master bedroom balcony overlooks a full-sized mosaic tiled infinity pool which overflows an absolute black granite border onto surrounding river pebbles, next to a natural chennai wooden deck, mirrored by timber feature paneling in the facade.

 

In this design and build project, the house’s architect created an outdoor terrace area connecting the indoors and its surrounding landscape outdoors in a seamless transition. Shaped like a picture frame, the outdoor terrace frames the picturesque surroundings in a see-through hollow.

 

The Balinese-styled bathroom is walled in Indonesian sandstone, lined with solid walnut shelving and ceramic ornaments above an Alessi wonderglass egg-shaped wall-mounted toilet bowl for a touch of the space age. Standing against the wall is a pristine acrylic basin shaped like a rectangular block tower. Extending down to it from the ceiling is a unique vertical floating faucet shaped like a stainless steel strip, operated by a joystick control on the side.

 

Lining the wall of the master bedroom toilet is an extended four metre long basin, flanked by twin swan neck faucets which converge to the middle. Light throws down onto the sink from a solid walnut timber pelmet, glancing off the carved wooden frame of the mirror and gleaming off its reflective surface. A border archway of Balinese black lavastone opens through white bifold louver doors to an open-to-sky overhead shower, controlled by a tap set into the square niche cut into the white wall tiles which doubles up as a toiletry storage ledge.

 

Carved on-site by skilled craftsmen, silhouettes of Balinese women dance across the natural sandstone wall of the central courtyard’s. From a slot beneath, water cascades down an intricately laid bed of river pebbles individually punched into the wall to form a water feature, flanked by huge clay pots. The water gently trickles down, touching every stone as it drips its way into the pool beneath.

© 2019 • JIANG CONSTRUCTION PTE LTD, SINGAPORE • T: 6288 2040 • E: kong@jiangconstruction.com